De “Koning der Terriërs” zoals de Airedale Terriër onder andere genoemd wordt, behoort tot de meest veelzijdige honden ter wereld. Tegenwoordig is de middelgrote rashond met het onmiskenbare uiterlijk en het temperamentvolle en vriendelijke karakter een populaire gezinshond. De rasnaam is afgeleid van het dal van de rivier de Aire in Yorkshire. Van oorsprong zijn Airedale Terriërs jachthonden op onder andere otters en ratten. Omdat ze zo betrouwbaar zijn, waren Airedales in Engeland tijdens de oorlog in dienst van het leger.

De Airedale Terriër is hard voor zichzelf, moedig, trouw aan eigen mensen maar ook eigenwijs, speels, waaks, actief, intelligent en volhardend. Hij blaft relatief weinig.

Over het algemeen gaan Airedales goed om met katten en andere huisdieren. Met kinderen zijn ze heel geduldig. Ten opzichte van andere honden zijn ze vaak wat dominant. De Airedale Terriër heeft dan ook een consequente opvoeding nodig.

De Airedale Terriër heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Driemaal daags het blokje om met daarnaast wat spelen in de tuin zorgt voor voldoende lichaamsbeweging. Hij is echter steeds in voor een avontuur! Er is bijna geen activiteit waar de Airedale Terriër niet aan mee zou doen. Zijn levendige en leergierige aard, zijn evenwichtigheid en zijn aanpassingsvermogen maken het de mens makkelijk deze wens na te komen. In het restaurant, op een hondensportplaats, op vakantie of tijdens gezinsuitjes – de Airedale Terriër weet hoe hij zich moet gedragen en wat er van hem verwacht wordt.

De Airedale Terriër behoort tot de ruwharige vachten. Hij heeft een dubbele open vacht (harde bovenvacht, korte, zachte en dichte ondervacht) die met de hand geplukt dient te worden. Omdat hij weinig haren verliest en geen last heeft van ruitijden, is het onderhoud van zijn vacht redelijk gemakkelijk. 2 tot 3 trimsessies per jaar volstaan om zijn vacht gezond te houden en opdat zijn huid de beschermende functie kan blijven vervullen.

Wens je nog meer informatie over dit uitzonderlijke ras, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!